Contab Secure Solutions | Servicii de contabilitate financiara

Cifra de afaceri: ce inseamna, tipuri, cum se calculeaza

Cifra de afaceri - ce inseamna, tipuri, cum se calculeaza

Cifra de afaceri este un termen foarte des întâlnit în lumea businessului. În timp ce profitul nu este obligatoriu pentru o afacere, cifra de afaceri trebuie calculată în mod automat de orice firmă.

Chiar dacă poate noțiunea este destul de clară pentru majoritatea antreprenorilor, există totuși neclarități legate de acest indicator financiar. De aceea, am pregătit mai jos o listă cu toate informațiile de bază despre cifra de afaceri pe care trebuie să le cunoști.

Ce înseamnă cifra de afaceri?

Cifra de afaceri reprezintă banii încasați de o firmă din vânzarea produselor și serviciilor pe o anumită perioadă, de obicei un an. Altfel spus, cifra de afaceri este suma totală a veniturilor obținute de o companie din activitatea sa principală.

Acest indicator financiar important arată cât de bine se descurcă o afacere pe piață. El cuprinde toate încasările din vânzarea produselor finite, semifabricatelor, serviciilor prestate, dar și din alte activități conexe precum închirieri sau revânzarea unor mărfuri etc.

Cifra de afaceri reflectă de fapt dimensiunea operațiunilor unei companii și capacitatea ei de a genera venituri. Cu cât este mai mare, cu atât firma reușește să câștige mai mulți bani.

Cum poate fi calculată cifra de afaceri?

Pentru a calcula cifra de afaceri, se adună toate veniturile facturate. De regulă, cifra de afaceri se raportează pentru un an calendaristic întreg.

Cifra de afaceri se calculează prin adunarea tuturor veniturilor obținute din:

  • venituri din vânzarea produselor finite, agricole si reziduale
  • venituri din vânzarea semifabricatelor
  • venituri din prestări servicii
  • venituri din cercetare
  • venituri din chirii
  • venituri din vânzarea mărfurilor
  • venituri din alte activități

La calcularea cifrei de afaceri NU intra următoarele:

  • TVA-ul facturat;
  • Reducerile comerciale acordate clienților
  • Subvențiile pentru plata personalului
  • Subvențiile pentru investiții
  • Veniturile din dividende
  • Dobânzi
  • Diferențe pozitive de schimb valutar.

Cifra de afaceri reprezintă modalitatea de măsurare a performantelor companiilor, indiferent de mărime, putând fi clasificata in funcție de puterea financiara. Este, astfel, unul dintre cei mai importanți indicatori financiari ai unei afaceri.

Formula contabilă a cifrei de afaceri

Formula pentru aflarea cifrei de afaceri este următoarea: VB + VA = CA

Formula de mai sus se refera la cifra de afaceri totala, unde:

VB = venituri din vânzarea produselor rezultate din activitatea firmei,

VA = veniturile din alte activități,

CA = cifra de afaceri.

Exista o formula pentru calcularea cifrei de afaceri din punct de vedere contabil. Aceasta face referire la conturile ce trebuie operate, din planul de conturi, clasa 7 (CONTURI DE VENIT). Ea este: CA (denumita in planul de conturi 70) = 701+702+703+704+705+706+707+708-709.

Tipuri de cifra de afaceri

Tipuri de cifra de afaceri

Cifra de afaceri este calculata de orice firma, aceasta fiind împărțita in 4 categorii:

  • Totală – reprezintă încasările totale generate prin comercializarea bunurilor sau prestarea serviciilor și trebuie să depășească nivelul cheltuielilor pentru a obține profit;
  • Medie – reflectă venitul mediu realizat pe o anumită linie de produse sau servicii furnizate;
  • Marginală – reflectă scăderea sau creșterea veniturilor unei entități ca urmare a vânzării unui anumit produs sau serviciu din portofoliul societății;
  • Critică (minimă) – este nivelul veniturilor din vânzări care acoperă integral costurile fixe și variabile. Peste pragul de cifra de afaceri critic începe să se înregistreze profit.

Diferența intre cifra de afaceri si profit

Cifra de afaceri = Suma încasărilor

Cifra de afaceri reprezintă veniturile totale generate de o firmă prin vânzarea de bunuri sau prestarea de servicii către clienți, în decursul unei anumite perioade, de obicei un an fiscal.

Aceasta include toate sumele încasate de la clienți, fără a deduce costurile asociate cu obținerea acestor venituri.

Profit = Venitul total din care se scad cheltuielile implicate (salarii, chirii etc.)

Profitul este suma rămasă după ce toate cheltuielile asociate cu operațiunile companiei au fost scăzute din venitul total.

Aceste cheltuieli includ

  • costurile directe, cum ar fi materii prime, manoperă directă, dar și
  • cheltuieli indirecte, precum salarii pentru personalul administrativ, chirii, utilități, publicitate și altele.

Profitul net este suma rămasă după deducerea tuturor cheltuielilor operaționale și a impozitelor de la cifra de afaceri.

Prin urmare, cifra de afaceri reprezintă veniturile brute ale unei companii, în timp ce profitul este venitul net rămas după acoperirea tuturor costurilor de operare.

O companie poate avea o cifră de afaceri mare ⬆️, dar un profit mic ⬇️ dacă costurile de operare sunt ridicate. Scopul oricărei afaceri este de a genera un profit cât mai mare prin gestionarea eficientă a cheltuielilor și maximizarea cifrei de afaceri.

Prin urmare, cifra de afaceri a unei firme nu înseamnă același lucru cu profitul (venitul net) obținut de aceasta.

Legislația despre cifra de afaceri a unei companii

In funcție de cuantum, dar si de numărul de angajați, cifra de afaceri a unei firme este impozitata diferențiat. In plus, unele firme se pot înregistra ca neplătitoare de TVA. Iată despre ce este vorba mai exact:

  • firmele cu o cifra de afaceri sub 1 milion de euro: plătesc un impozit intre 1% si 3% pe an
  • microîntreprinderile cu minim 1 angajat cu norma întreagă: plătesc 1% impozit pe an
  • microîntreprinderile cu niciun angajat: achita impozit de 3% pe an
  • companiile cu o cifra de afaceri mai mare de 500.000: achita impozit pe profit de 16%

In același timp, firmele cu o cifra de afaceri de cel mult 300.000 de lei au posibilitatea sa nu plătească TVA. Firmele care depășesc suma aceasta vor fi obligate sa se înregistreze ca plătitoare de TVA.

De asemenea, firmele cu o cifra de afaceri de cel mult 4,5 milioane lei pot opta pentru TVA la încasare, adică sa amâne plata si deducerea TVA pana la data încasării sumelor de la clienți si a plății furnizorilor.

Cum sunt încadrate firmele după cifra de afaceri?

Cifra de afaceri este un indicator de organizare la nivel economic, cu ajutorul căruia companiile sunt încadrate în:

  • Microîntreprinderi (CA<1.000.000 de euro – cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la închiderea exercițiului financiar precedent).
  • Întreprinderi mici si mijlocii (CA 1.000.000 – 50.000.000 de euro).
  • Companii mari si corporații (CA>50.000.000 de euro).

Acum că știi ce este cifra de afaceri, cum poate fi calculată și care este diferența dintre aceasta și profit, te întrebăm: Tu la ce cifră de afaceri vrei să ajungi? Noi suntem o firma de contabilitate cu experiență de peste 10 ani și ne asigurăm că îți vom calcula cifra de afaceri în mod corect, împreună cu toate operațiunile contabile necesare.

Ce mai aștepți, contactează-ne acum! 🙂